Caracteristicile plantației de Nuc

Soi nou de nuc cu ciorchini cu nuci. Acest soi este rezistent la ger si seceta putand fi plantati pana la 2000 m altitudine. Un portaltoi special conceput pentru aceste caracteristici.

Inaltimea la maturitate poate ajunge la 5 metri si deci va fi usor de scuturat fara a fi necesara urcarea in pom daca nu exista utilaje speciale de cules nuca

Se planteaza 8m x 6 m cca 200 bucati la hectar la fel ca Chandler , Franquette si Fernor

Nu ne intelegem cu romanii nostri si au aparut multe falsuri pe piata.

Nucul nu se inmulteste prin nuca deoarece din 10 nuci plantate daca vor fi  doi sau trei ce vor face aceeasi nuca , plus ca astepti peste 7 ani sa produca si sa vezi ce-ai facut.

Au început să altoiasca pe nucul nostru comun. Nu sunt sanatosi la minte deoarece portaltoiul da inaltimea viitorului pom iar altoiul calitatea nucii, si poarta numele soiului.Altoiti pe nucul nostru vor creste inalti si apare problema culesului . Ca firma nu doresc nimanui sa-i cada un om din copac si sa vada cat il costa , poate inchide si firma

Alții mai smecheri spun ca au inmultit in vitro. Daca era asa nu mai altoiam si nu vorbesc de mine ci de marele producator american. Ar inmulti ca pe flori si rezolva problema ieftin . Cea mai grea boala la romani este gandul de a nu dea bani si a falsifica in detrimentul calitatii si normal al castigului viitor.

Pana acum nimeni nu a avut curajul sa spuna clar aceste lucruri.

Cea mai mare problema la cultivarea de nuci este plantarea. Nu avem necazuri cu cei ce fac plantatii mari dar avem cu cei ce pun cum stiu ei fara sa inteleaga  indicatiile.

Diferența este semnificativă de la 95% ori chiar pierderi infime până la 50% astfel:.

- se fac gropile inainte de plantare si se adauga ceva gunoi vechi ca la facerea betonului acasa si apoi se preseaza pamantul inapoi in groapa lasand cca 20 cm groapa.

- în acest fel pământul se va presa de la sine și va fi ajutat de eventualele ploi, iar când puneti puieții vor rămâne toți la un nivel și cu altoiul de cca 5 cm peste nivelul solului.Ramanarea de gauri în pământ înseamnă mucegai și se va usca pomul. Nucul este sensibil la mucegai

- trebuie să fie udat în iulie-august obligatoriu prin orice sistem dar să nu fie data apă pe tulpină. Apa pe tulpina vara este crima și se vor usca. De apa au nevoie permanentă deoarece nucul pe timp de seceta va lua apă din fructe, se inegreste coaja nucilor și pa productie.

- nu se plantează lucerna în livada . Lucerna este cel mai mare dujman al pomilor

 

asdlk2chandlertekFranguette

 

7meyvelicevizploiesti nuc6890608 (1)

 

 

Nucile ChandlerUrlați

 

 


 Comanda acum